Derek-Redmond-1-The-Guardian”De parallellen tussen individueel topsport bedrijven en ondernemen, de parallellen tussen teamsporten en het bedrijfsleven, ze zijn onuitputtelijk”, schreef ik al eens eerder. Iedereen herkent dat. Menigeen woonde daarom al eens een training bij van bijv. Arnold Vanderleyde, of liet zich inspireren tijdens een workshop van onze top (hockey-)coach Marc Lammers. Zelf schopte ik vroeger niet onverdienstelijk tegen een balletje. Ik mocht zelfs een paar jaar uitzien naar een professionele voetbalcarrière.

Ik geraakte tot het A-elftal van Fortuna Sittard – in een tijd dat ze nog gewoon Eredivisie speelden 🙂 —, maar verkoos te gaan studeren. Enerzijds vanuit het besef dat de weg nog lang was en mijn kwaliteiten waarschijnlijk toch te min. Anderzijds, omdat de echte ’durf’ om er vol voor te gaan toentertijd ontbrak. Spijt? Nee. Het was een mooie tijd, we speelden fantastische matchen, maar vooral: het is nog altijd een enorme inspiratiebron.

De laatste 15 jaar staat mijn professionele leven in het teken van Talentmanagement. Individuen laten excelleren, groepen ondersteunen in hun samenwerking en organisaties helpen een stap verder te komen. Het spreekt welhaast voor zich dat ook ik vaak van de eerdergenoemde parallellen gebruik maak. Ik put dan zowel uit eigen ervaring, als uit de voorbeelden die ik tegenkom.

Succes komt alleen in het woordenboek VOOR werken

Sport is mooi. Sport is ontroerend, vaak eerlijk en er zijn nauwelijks plaatsen waar zogenaamde levenslessen (en tegeltjes-wijsheden) fraaier in beeld worden gebracht dan in de sport. Schitterend, vind ik dat! En, zelden zag ik hier een beter voorbeeld van dan de finale race van Derek Redmond tijdens de Olympische Spelen in 1992. Redmond was torenhoog favoriet. Maar, ”succes komt alleen in het woordenboek VOOR werken”. De wedstrijd moet nog altijd gestreden worden. De prijzen worden pas aan de finish verdeeld. Logisch. Toch ontmoet je in het bedrijfsleven geregeld mensen, die succes aan de voorkant willen claimen. Sterker, die het feitelijk zeer onlogisch vinden dat het niet zo is. ”Ik ga er toch van uit dat ik – als ik die opleiding af heb – ook die nieuwe positie krijg”, om maar eens een vaak-gehoorde opmerking te citeren.

Winnaars zijn verliezers, die doorgingen waar anderen stopten

Redmond wint niet. Of juist wel? Nee, inderdaad. Redmond wordt geen Olympisch kampioen. Hij knokt door. Winnaars zijn verliezers, die doorgingen waar anderen stopten. Als je zometeen het filmpje van zijn race tot het einde bekijkt (ca. 4 min), kun je niet anders dan toegeven dat hij zich een winnaar mag noemen. De staande ovatie als hij de finish-lijn overgaat, onderstreept dit. Buitengewoon. Winst zit ’m dus niet altijd in de medaille. Winst kan ook op andere fronten liggen. Zo is winst niet altijd die extra bonus of die promotie. De leergang die je maakt, de ontwikkelingspiste die je doorgaat, de ervaring die je opdoet… het zijn allemaal voorbeelden van waar de winst ook kan zitten. Kostbaar. Niet voor niets spreken we over ’leergeld betalen’.

De kracht van kwetsbaarheid

Je kwetsbaarheid durven tonen. Het is iets waar veel mensen de mond van vol hebben. Maar wie durft? Wie durft te zeggen: ”het lukt me niet”. ”Ik weet het niet”. In haar TED-talk ”The power of vulnerability” spreekt Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid. Hoe het leidt tot verbinding? Hulp. Als je alles van jezelf geeft, mensen je oprechtheid en kwetsbaarheid zien, dan komt er vanzelf hulp. Uit soms onverwachte hoek.

Uit je comfort-zone stappen

Om grootse dingen te realiseren, zul je jezelf soms pijn moeten doen. ’Uit je comfort-zone stappen’, noemt men dat dan. Redmond toont hoe dat er uitziet. Letterlijk. De pijn verbijtend gaat hij op zijn doel af. Tegen de stroom in, dwars door alle goedbedoelde adviezen, die voor hem enkel beperkend werken. Hij bepaalt. Hij gaat er voor. Hij weet wat hij wil. En… hij doet het.

Enfin, laat je inspireren door Derek Redmond (en/of zijn collega-sporters). En, denk een volgende keer als je je gesteld ziet voor een pittige uitdaging even aan hem. Hopelijk vind je dan de kracht om door die ’zone van onbehagen’ te gaan. Om door te gaan en je doel te bereiken. Om dicht bij jezelf te blijven en je kwetsbaarheid te tonen. Dan ben ik er zeker van dat er ook voor jou hulp uit (on-)verwachte hoek komt.

Bekijk HIER het filmpje – 4 min – van zijn race.

Uiteraard ben ik ook erg benieuwd welk filmpje jou erg inspireert.

Patrick van Schendel